Carinjenje robe

Brzo i efikasno carinjenje robe je nužan preduslov uspešne saradnje sa našim komitentima. Kako je carinjenje robe kod uvoza i izvoza postupak koji podrazumeva određenu carinsku proceduru od fundamentalne važnosti je pravilno deklarisanje odnosno carinsko tarifiranje kao i pribavljanje kompletne dokumentacije.

Nepotpuna ili pogrešna carinska dokumentacija može dovesti do zastoja u transportu i isporuci vaše robe. SERVICE LOGISTIC pojednostavljuje  proces carinjenja robe!

Puštanje robe u slobodan promet na graničnim prelazima – carinjenje robe:

    U klasičnom slučaju, roba koju prevozite, ulazi preko graničnog prelaza u Srbiju. Nakon toga se vrši izdavanje NT dokumenta i roba nastavlja put, kao carinska roba. Nakon toga, kada roba stigne do mesta odredišta zatvara se NT dokumenat i vrši se puštanje u slobodan promet (tj. uvozno carinjenje robe).

Ova dva carinska postupka zahtevaju dvostruki gubitak vremena u transportu, a takođe znači i dvostruke troškove, pošto je potrebno posredstvo dva carinska agenta.

carinjenje robe, spedicija Service Logistic Puma, Gradina, Kalotina

Postoji rešenje kojim štedite vreme i nepotrebne troškove : ukoliko se izvrši puštanje robe u slobodan promet već na graničnom prelazu pri ulasku u Srbiju, ova dva carinska postupka se objedinjuju. To znači da roba napušta granicu kao domaća roba a vlasnik te robe može da raspolaže istom robom bez ograničenja. Na taj način se štedi vreme, tako što kamion ne mora još jednom da čeka kod unutrašnje carinarnice, a sa druge strane se smanjuju troškovi.

Izdvajamo još da se na ovakav način prevazilaze ograničenja, koja se tiču radnog vremena unutrašnjih carinarnica, jer carina na Graničnom prelazu Gradina radi i subotom i nedeljom, 24h dnevno.

Troškovi ovakvih carinskih postupaka po običaju terete uvoznika a ne prevoznika. Na taj način prevoznik ima uštedu troškova u visini cene NT dokumenta.